Så påverkas män vid håravfall

Manligt håravfall leder generellt inte till några fysiska faror eller risker. Ens självbild och psykiska välbefinnande kan dock få sig en rejäl törn. I dag är möjligheterna att åtgärda problemet med hårtransplantation större och mer överkomliga.

Att göra en hårtransplantation är för många män en räddning. Många män kan ta sitt håravfall med en axelryckning. Det är liksom en del av livets gång. Men du är inte fåfäng för att du blir deprimerad av ditt håravfall. Hår är för både män och kvinnor en stor del av självbilden och ett sätt att uttrycka sig.

Hårtransplantationerna ökar i Sverige

För inte så länge sedan var hårtransplantationer både smärtsamma, dyra och inte särskilt framgångsrika. Utvecklingen har dock gått framåt de senaste decennierna, vilket har lett till att antalet hårtransplantationer har ökat. Det enda riktiga kravet idag är du behöver ha fyllt 18 år.

Slutresultatet är också bra mycket bättre. Precis som det mesta annat i livet, varierar dock behandlingens resultat beroende på person. En generell princip är att ju tidigare du gör en transplantation, desto bättre chans är det för ett bra resultat. Detta gäller speciellt vid FUE-metoden (Follicle Unit Extraction) som idag är den mest populära. Vid FUE tas hårsäckar från ditt bakhuvud (vid behov också från sidorna) och transplanteras på de ytor som inte har något hår.

Så påverkas din psykiska hälsa vid håravfall

Konsekvensen av håravfall kan som sagt starkt variera mellan män. Vissa bryr sig inte alls, medan andra känner stor nedstämdhet, stress och i vissa fall depression. Traditionella könsroller kan också vara en bidragande orsak till att så många män mår dåligt vid håravfall. Det kan finnas en skam i att ens påpeka att man som man bryr sig, vilket blir en nedåtgående spiral med ångest för att håret faller av, och ångest över att man borde bita ihop och gå vidare – trots att tusentals känner exakt likadant.

Som tur är finns det dock bra sätt att lösa problemet, framför allt genom hårtransplantation. Fråga gärna din lokala klinik om din situation och vilken hjälp du kan få. Känner du att ditt håravfall precis har börjat och du samtidigt börjar må dåligt över det så vänta inte för länge. Håravfall blir sällan bättre med tiden och om ditt humör samtidigt försämras så ta det säkra före det osäkra.