Välj rätt båt för hela familjen

Sverige har en fantastisk kust och arkipelag som ger möjligheter till härligt båtliv om somrarna. Att ge sig ut och utforska små kobbar, att fiska, leka och bada och att andas in den friska havsluften gör sjölivet till något unikt för alla båtmänniskor. För dig och din familj kan det bli en källa till många upplevelser och minnen för livet.

Vilken båt som är den rätta beror på familjens storlek och barnens åldrar, samt vilka sjöaktiviteter som alla gillar. Det är till exempel inte helt ovanligt att vissa medlemmar i familjen blir nervösa till havs eller inte vill sova kvar på sjön och i stället föredrar dagsturer. Då kan en daycruiser vara ett perfekt alternativ. Ett utbud av daycruisers finns till salu hos Ryds där du också hittar bra information om båten och dess fördelar. För att nämna några få har daycruisern bland annat:

  • Rymlighet och bra sittutrymmen
  • Stabil körkänsla – smidig manövrering i alla väder
  • Starka motorer
  • Sportigt utseende – coolfaktorn är trots allt viktig

Välj modell efter egna preferenser

Alla daycruisers har de ovanstående egenskaperna, men det finns också extra detaljer som kan variera. Att välja en modell med en liten kajuta kan till exempel vara ett bra val om familjen vill ha skydd mot tillfälligt regn eller om det blåser för mycket. En badbrygga gör det enkelt att ta sig ur och i båten när det är dags för ett dopp. Till det kommer tillbehör som både är praktiska och roliga att ha med sig, exempelvis en radio, badbollar, vattentäta väskor och kikare. Det kan också vara roligt att ha olika spel med sig, eller att organisera tävlingar under dagens lopp – exempelvis vem som kan hitta den finaste stenen, vem som hoppar snyggast från båten eller vem som kan göra olika knopar snabbast. För de yngre barnen kan det vara mysigt att ta med sina gosedjur för att de också ska få njuta av sjölivet. Är barnen lite äldre brukar det vara roligt att ta med uppblåsbara kajaker eller att snorkla tillsammans.

Tänk på säkerheten

Med en daycruiser får du en båt som är både kraftfull och lättnavigerad, men det gäller också att vara väl förberedd inför utflykterna. En av de absolut viktigaste sakerna är att ta med bra flytvästar till alla, inklusive hunden, och att gå igenom båten ordentligt innan turerna. Ett bra tips är att låta alla på båten får olika uppgifter att vara ansvariga för, exempelvis att ta in och ut fendrarna eller att kontrollera att alla sjökort är på plats. De som ska köra båten bör förbereda sig genom att studera båten ordentligt, lära sig alla säkerhetsrutiner och att hålla koll på vädret regelbundet. Ju kunnigare och mer erfaren en person blir om både båten och sjölivet i allmänhet, desto tryggare blir upplevelsen för alla. Är du till exempel pappan i familjen som vill övertyga de övriga medlemmarna om att skaffa båt till sommaren, är det bästa sättet helt enkelt att gå en bra utbildning och att visa att du verkligen kan hantera båten och eventuella nödsituationer.