Så fixar du en lyckad herrmiddag

Herrmiddag eller herrbjudning kan vara så formellt eller informellt som man önskar. Det gäller helt enkelt att känna av sin bekantskapskrets och anpassa etikettsreglerna efter det. Det är tråkigt om gästerna känner sig osäkra, men lika tråkigt om det inte finns något speciellt med kvällen alls. För att göra evenemanget utmärkande kan du åtminstone försöka få fram en känsla som är lite ”finare” än en vanlig grabbkväll med öl.

Något som definierat herrmiddagar, herrbjudningar och herrklubbar i alla tider är cigarren. Det finns antagligen många anledningar till detta. En anledning kan vara att cigarr är en tobaksform som kan avnjutas även av andra än tobaksentusiaster. Alla kan röka i sin egen takt och njuta av smakerna. En cigarr är ett bra sätt att lyxa till och särskilja just denna middag mot andra mer ”lediga” kvällar.

Bjud på fin whiskey eller rom

Whiskey är något som passar bra till cigarrer, men andra spritsorter fungerar så klart också. På Kuba till exempel, cigarrernas hemland, är rom det absolut vanligaste komplementet till en god cigarr. Låt gästerna välja sin kombination själv och glöm inte att njuta. En cigarr tar tid och ska absolut inte stress rökas eller inhaleras som en cigarett.

Ta vara på vänskapen och prata ut

En regelbunden herrmiddag för pappor har många fördelar. Det gör en chans att prata i lugn och ro, om papparollens tvetydighet och komplexitet, om utmaningar och möjligheter i livet – och ja, om egentligen allting. Det blir en slags oas i vardagen där njutning och avslappning är prioriteringar.

Vill ni köra regelbundet så kan det vara en bra idé att sprida ut vem som ska arrangera middagen. Det ger alla chans att bjuda på speciell matlagning, goda cigarrer och god dryck. Sedan kan man som sagt hålla det så lyxigt, formellt och traditionellt som man vill. Kanske är det smartast att låta varje middagsvärd sätta sin egen prägel på bjudningen. Kanske blir det hamburgare och en god IPA ena helgen, medan det blir kaviar och champagne nästa. Det finns inget rätt eller fel, utan det är du och din herrgrupp som sätter reglerna.